Hampshire Down schapen

Hof van Autriche is ook een stamboekfokkerij van de Hampshire Down: de teddybeer onder de schapen. Sinds 2001 fok ik dit prachtige ras. Klein begonnen en inmiddels uitgegroeid tot zo’n 40 fokooien. Een klein deel van de jaarlijks geboren lammeren blijft op het bedrijf. De rest wordt verkocht voor de fokkerij, hobby of als (h)eerlijk lamsvlees.

Kenmerken van Hampshire Down

De Hampshire Down is een laagbenig, geblokt, lang en ruim bespierd vlees-wolschaap. Het gewicht van een volwassen ram kan 120 tot 140 kg bedragen, van een ooi gemiddeld 90 tot 100 kg.

Kenmerkend zijn de horizontaal aan de kop geplaatste oren en de bewolling van de kop en de poten. De wol is roomwit en de onbewolde delen (neus, oogranden, oren, knieën en het ondergedeelte van de poten) zijn zeer donkerbruin tot bijna diepzwart behaard.

schapen06.png

'Een mooie match maakt me gelukkig.' - Saskia

Stamboek

Doel van de fokkerij op ‘t Hof is het fokken van stamboekwaardige dieren met een fijn, hanteerbaar karakter. Showwaardigheid is een selectiepunt. Nog belangrijker zijn duurzaamheid van het dier en productiekenmerken als vruchtbaarheid, melkgift, groei en vleeskwaliteit.

Er wordt gefokt met voornamelijk eigen gefokte rammen, maar ook met Engelse rammen middels kunstmatige inseminatie.

De kudde bestaat uitsluitend uit volbloed stamboekdieren, is zwoegervrij, scrapieresistent gecertificeerd en exportwaardig.

Vorige slide
Volgende slide

Vers lamsvlees

Niet alle lammeren kunnen ‘voor het leven’ worden verkocht. Rammen zijn nu eenmaal niet zoveel nodig als ooien. Van alle geboren ramlammeren heeft slechts een klein gedeelte de kans om een tijdje als fokram door het leven te gaan. Het gros, en ja, ook showwaardige en fokwaardige dieren, gaat op jonge leeftijd naar de slacht, evenals niet stamboekwaardige ooilammeren.

Ik ben zelf verantwoordelijk voor de gehele keten. Voor het welzijn van het dier, van de geboorte tot aan het afleveren bij een kleinschalige, ambachtelijke slachterij in de regio. Het resultaat is een prachtig, eerlijk product, waar ik voor sta.

Het lamsvlees is uitsluitend in het voorjaar en vroege zomer beschikbaar. Te bestellen per heel of half karkas, naar wens versneden.

lamsvlees_2

Interesse

Heeft u interesse in Hampshire Down schapen, lammeren of lamsvlees van Hof van Autriche? U bent van harte welkom om langs te komen op ’t Hof. Graag eerst een afspraak maken, zodat ik u met aandacht kan ontvangen.

Heeft u vragen over het ras of over het houden en/of fokken van schapen in het algemeen? Aarzel niet om contact op te nemen. Ik help u heel graag.

Hof van Autriche is een erkend leerbedrijf voor MBO-studenten. In de lammertijd heb ik regelmatig stagiaires van de opleiding Dierenzorg om kennis te maken met de schapenhouderij. Met name om ervaring op te doen met verlossingen en alle zorg rond de lammeren en moederdieren.